ОсобливостіІсторія будівлі парламенту Угорщини

Ідея будівництва будівлі парламенту в Пешті з'явилася ще 1843 року. Але здійснитися планам завадила Угорська революція і репресії угорського народу, що відбулися після неї. Лише через 30 років, після того, як Буда та Пешт об'єдналися в одне місто, було вирішено збудувати будівлю парламенту Угорщини.

Автор: Марина П.

4 хвилини читання

Конкурс проектів виграв угорський архітектор І. Штейндль, знаменитий своєю любов'ю до неоготики. Архітектор задумав розмістити будівлю таким чином, щоб вона вигідно виглядала з усіх боків. Зведення будівлі на східному березі річки Дунай почалося 1885 року і тривало протягом 19 років. 1896 року, під час свята на честь 1000 річниці завоювання Угорщини племенами мадяр, відбулося урочисте відкриття Купольної зали.

Під час будівництва використовувалися лише місцеві матеріали. Внутрішнє оздоблення вражає розкішшю. На неї пішло більше 20 кг золота та близько 500 тисяч дорогоцінного каміння. У період ери соціалізму на шпилі будівлі встановили червону зірку. Її прибрали після розвалу СРСР.

Довжина палацу становить 268 м, ширина — 123 м. Висота будівлі разом із шпилем — 96 м. У парламенті майже 700 кімнат та 10 двориків.

Архітектура

У строгий неоготичний стиль будівлі талановитий архітектор гармонійно вплутав елементи пишного, але благородного паризького боз-ару. Гострі шпилі та величні вежі надають палацу монументальності. Але декор фасаду пом'якшує загальне враження та створює відчуття елегантної розкоші.

У центрі будівлі знаходиться Купольна зала, висота купола якої 27 м. По обидва боки від неї розташовані флігелі. Вони влаштовані зали засідань парламенту. На фасаді палацу можна побачити 90 постатей національних героїв країни. У будівлі є 27 входів. Але основним входом вважаються «Левові ворота».

Прекрасний палац – безцінна прикраса столиці Угорщини. Але особливо фантастично він виглядає у темну пору доби. Яскрава ілюмінація перетворює будівлю на казкову споруду, яка таємниче відбивається у темних водах Дунаю.

Угорський парламент усередині

Чудовий інтер'єр угорського парламенту вражає розкішшю та красою. Вже в головному холі можна побачити багатий декор, розкішні сходи, безліч статуй. Звідси починається червона килимова доріжка, що тягнеться на три кілометри. Всі зали угорського парламенту щедро прикрашені різнокольоровими вітражами, мозаїчними панно та витонченою позолотою.

У Купольному залі можна побачити головну святиню угорського народу – Корону Святого Іштвана. Біля неї розташовані символи державної влади — скіпетр та держава (золота куля з короною). Завершує унікальну композицію меч. Охороняють основні символи Угорщини статуї 16 правителів країни.

Неймовірно прекрасним інтер'єром виділяється зал конференцій та нарад. За часів двопалатного парламенту це була зала Верхньої палати. Практично весь його простір займають дерев'яні сидіння, розташовані у формі підкови. В обробці використані позолочені елементи та панелі зі слов'янського дуба.

У Залі депутатів та Мисливській залі можна помилуватися дивовижними фресками та полотнами знаменитих угорських художників.

Будівля угорського парламенту: цікаві факти

  • Створюючи проект парламенту, архітектор взяв за приклад Вестмінстерський палац у Лондоні.
  • Архітектор І. Штейндль помер 1902 року. Він так і не побачив будівлі після закінчення будівництва.
  • У дизайні інтер'єру використано близько 30 тисяч м3 різьблених елементів.
  • У будівлі парламенту є невеликий музей, який розповідає про його будівництво. Тут можна побачити напрочуд точний макет будівлі, виконаний у масштабі 1:100. Над спорудженням макета з 14 тисяч деталей працювало шість осіб. Роботи тривали упродовж шести місяців.

Відповідні тури в Угорщину

Читайте статті про подорожі в Угорщину: цікаві місця, поради, та багато іншого.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Особливості

Отримуйте ексклюзивні ціни