Цікаві місцяБазиліка Святого Іштвана у Будапешті

Найбільший храм та чудова пам'ятка Будапешта – базиліка Святого Іштвана. Собор заввишки 96 метрів під час святкових служінь може вміщувати одразу 8500 парафіян. Це найвища будівля на території міста, а його дзвін, який видає чарівні звуки, є найбільшим у всій країні.

Автор: Олена В.

2 хвилини читання

З рук в руки

Колись собор було засновано у невеликому містечку Пешта, ще до об'єднання трьох сусідніх міст у єдину столицю Будапешт. Тоді він стояв на головній площі міста, яка була названа на честь Святого Іштвана. Будівельні роботи проводились під керівництвом архітектора Йожефа Хілда. Не встигнувши закінчити роботу, майстер помер, і будівництво храму було передано Миклошу Іблу. Новий архітектор, проводячи огляд вже збудованої на половину будівлі, з жалем виявив тріщини в несучих стінах, але будівництво продовжив.

Але в 1868 році, купол храму впав, потягнувши за собою всю будову. Завали розібрали, а будівництво розпочалося заново. Міклош розробив будівлю з нуля і почав роботи, проте помер, так і не завершивши їх. Довгих 54 роки тривало зведення собору, лише 1905 року його висвітлили, але в церемонії був присутній сам Франц-Йосиф.

Похмура пишнота

Багато архітекторів вважають, що освітленість базиліки недостатня. Лише у яскраві безхмарні дні сонячне світло проникає всередину собору, оживляючи чудові статуї та унікальний орнамент на стінах.

Будівля збудована у формі рівностороннього хреста, у місці злиття трансепту та головного нефа розташований величний купол, а фасад з двох боків прикрашають високі вежі-дзвіниці. Головний вхід до церкви прикрашає напис латиною, стінами та колонами прекрасної пам'ятки Угорщини оздоблені різними видами мармуру. Інтер'єр базиліки декорований мозаїкою, виготовленою у Венеції.

Безумовно, головною окрасою інтер'єру є вівтар, за яким стоїть скульптура Святого Іштвана, оточена бронзовими барельєфами із зображенням сцен із життя короля. Зліва від вівтаря розташована позолочена рака, де зберігається католицька святиня країни – пензель короля Іштвана.

Щороку, у серпні, під час проведення свята на честь святого, раку з мощами, яка називається Свята Десниця, виносять із базиліки Святого Іштвана для здійснення хресного ходу.

Тим же, хто зацікавився музикою, варто відвідати Угорський оперний театр , який за акустичними показниками посідає третє місце після міланського Ла Скала та паризької опери Гарньє.

 

 

Відповідні тури в Угорщину

Читайте статті про подорожі в Угорщину: цікаві місця, поради, та багато іншого.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Цікаві місця

Отримуйте ексклюзивні ціни