Цікаві місцяЦерква Святого Матіяша

Незвичайна та чудова пам'ятка Будапешта – Церква Святого Матьяша – знаходиться між Рибальським бастіоном та площею Святої Трійці.

Автор: Олена В.

2 хвилини читання

Чудовий храм був зведений у дуже рідкісному для архітектури Будапешта готичному стилі. Над брамою, розташованою в центральній частині головного фасаду, знаходиться вікно-розетка, характерне для готики. Сама церква – тринефна, з численними бічними капелами.

Відповідно до церковних традицій, будівля першої церкви тут була збудована в 1015 році і освітлена на честь Діви Марії. Однак у 1242 році храм був повністю зруйнований під час монгольської навали. За правління короля Бела IV почалося будівництво Будайського замку , разом з цим велися роботи з відновлення церкви.

Головна церква міста

У 14 столітті Буда отримала статус столиці, що спричинило серйозну реконструкцію головної церкви міста. За часів різних королів вона зазнавала перебудов і розширень. За короля Матьяша Хуньяді, який двічі вінчався в церкві, була зведена дзвіниця. Саме на честь святого покровителя короля назвали цей храм.

У 1541 році місто Буда було захоплене турками, а церква Святого Матьяша була перетворена на мусульманську мечеть. Усі святині – вівтар та прикраси – були викинуті, а стіни вибілені у білий колір. Протягом 145 років будівля виконувала роль мечеті Буди.

Після звільнення міста від турецьких окупантів церква перейшла спочатку францисканцям, згодом – до єзуїтів. Будівлю навіть намагалися перебудувати в стилі бароко, але спроба виявилася невдалою і церква занепала.

Відтворення

З 1874 по 1896 роки під керівництвом архітектора Фрідеша Шулека проводилися масштабні роботи, метою яких було повернути церкві її первісний готичний вигляд. Під час робіт було виявлено давні фрагменти, які стали елементами декору нової будівлі храму.

Головною перлиною в інтер'єрі церкви Святого Матьяша є кольорові вітражі, а також настінний розпис, авторами якого є художники Берталан Секей та Карою Лотц. Головний вівтар, як і багато предметів декору храму, виконано Фрідешем Шулеком.

У галереї, яка веде до підземної крипти, розташувався музей релігійного мистецтва. Над дароохоронцем розташований хрест, по обидва боки якого знаходяться картини. На полотнах відображені сюжети присвячені П'ятидесятниці та Введенню Богородиці до храму.

Продовжуючи огляд храмової архітектури міста, можна відвідати базиліку Святого Іштвана , яка є найвищим будинком на території міста.

 

 

Відповідні тури в Угорщину

Читайте статті про подорожі в Угорщину: цікаві місця, поради, та багато іншого.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Цікаві місця

Отримуйте ексклюзивні ціни