Цікаві місцяУгорський державний оперний театр

Угорський оперний театр є однією з найулюбленіших пам'яток Будапешта, а також головним та найбільшим театром на території Угорщини. Будівництво розпочалося у 1875 році та фінансувалося урядом, а також Австро-Угорським імператором Францем-Йосифом. Будівлю спроектував архітектор Міклош Ібль. Вперше Угорський Королівський оперний театр відчинив свої двері 1884 року.

Автор: Марина П.

2 хвилини читання

Особливості угорського оперного театру

Розкішно оздоблена будівля по праву є шедевром угорської архітектури. Театр зведений у стилі неоренесансу з окремими елементами бароко. Зал для глядачів виконаний у традиційній підковоподібній формі. Декор інтер'єру включає скульптури та картини провідних митців того періоду. Оперний театр був оснащений за останнім словом техніки, тут вперше для підйому сцени було встановлено гідравлічне обладнання.

Під час Другої світової війни будівля практично не постраждала, і вже у 1945 році було відновлено оперні постановки. Через п'ять років зал було значно розширено та проведено нове освітлення. У 1980 році уряд був змушений закрити театр на капітальний ремонт через аварійність будівлі. Урочисте відкриття Угорського державного оперного театру після реконструкції відбулося в 1984 році - через сто років після першої прем'єри.

Великі та талановиті

За час свого існування оперний театр побачив велику кількість відомих музикантів. Серед них були: Густав Малер, який протягом чотирьох років був головним його диригентом, музичний керівник Отто Клемперер, а також Янош Ференчик, Бела Барток та Джакомо Пуччіні, який двічі ставив свої опери на сцені театру.

Також великий інтерес викликає настінний живопис, виконаний художниками Кароєм Лотцем, Берталана Секея та Мораном Таном. Екстер'єр театру прикрашають статуї Ференца Ліста, що є найвідомішим композитором Угорщини, та Ференца Еркеля – автора національного гімну.

Хоча за своєю місткістю та розмірами театр не увійшов до числа найбільших, але за якістю акустики та краси він вважається одним із найкращих театрів опери у світі. За акустичними показниками він посідає третє місце після міланського Ла Скала та паризької опери Гарньє.

Вивчаючи архітектуру Будапешта, не забудьте відвідати замок Вайдахуняд , в якому поєднуються різностилеві елементи архітектури.

 

 

Відповідні тури в Угорщину

Читайте статті про подорожі в Угорщину: цікаві місця, поради, та багато іншого.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Цікаві місця

Отримуйте ексклюзивні ціни