Цікаві місцяЗамок Вайдахуняд

Мабуть, найромантичніше місце у Будапешті – це замок Вайдахуняд. Знаходиться він навпроти площі Героїв у парку Варошлігет і є улюбленим місцем як туристів, так місцевих жителів.

Автор: Іванка С.

2 хвилини читання

Історія виникнення

Під час проведення свята у 1896 році, присвяченого тисячоліттю Угорщини, у парку, де проходило урочистість, було зведено павільйон із фанери, дерева та пап'є-маше. Він був сумішшю різних архітектурних стилів і включав всі найвідоміші будівлі Угорщини. Так як архітектурні елементи родового гнізда Хуньяді в Трансільванії мали особливу популярність, павільйон стали називати Вайдахуняд.

Після святкувань будова була розібрана, але людям вона настільки сподобалася, що було прийнято рішення звести її на тому самому місці в камені. Будівництво замку було закінчено у 1908 році, а поруч із його стінами встановлено пам'ятник архітектору, який його спроектував – Ігнацю Альпару.

Що подивитись на території замку Вайдахуняд

За всіма правилами середньовіччя, перед стінами замку вирито рів з водою (штучне озеро). Щоб потрапити всередину романтичної пам'ятки Будапешта, треба пройти мостом через ворота.

Потрапивши на територію замку Вайдахуняд, з лівого боку знаходиться копія романського монастиря та маленька каплиця, а неподалік них розташована готична споруда, яка нагадує лицарську цитадель. Тут встановлена ​​чудова лоджія та частина абсиди капели у готичному стилі.

Праворуч від центрального входу збудовано вежу, яка є точною копією вежі фортеці Шегешвара. На стінах замку Вайдахуняд висічені прекрасні барельєфи, що зображують короля Матіаша і принцесу Беатріче Арагонську, яка започаткувала Ренесанс у мистецтві Угорщини.

Пройшовшись далі територією, можна побачити вежу Апостолів, ззаду якої притулилося справжнє італійське палаццо. Не пропустіть пишну будівлю палацу, зведеного у стилі бароко. Воно дивує та захоплює своїми вишуканими формами та різними скульптурами.

Поруч із палацом встановлено статую Анонімусу - невідомого літописця, який написав «Діяння угорців» у 12 столітті. Сьогодні скульптура є однією з найпопулярніших пам'яток Угорщини. Серед мешканців ходить повір'я, що втративши перо ченця, на вас зійде геніальність, чи ви ще раз сюди повернетесь, щоб продовжити вивчати літопис.

Ще одним популярним палацовим комплексом Будапешта є Будайська фортеця , в якій виставлені найцінніші музейні колекції.

 

 

Відповідні тури в Угорщину

Читайте статті про подорожі в Угорщину: цікаві місця, поради, та багато іншого.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Цікаві місця

Отримуйте ексклюзивні ціни