Цікаві місцяКупальня Сечені

Будапешт з часів Римської Імперії всю Європу славиться своїми термальними джерелами. На території міста б'ють більше сотні гарячих ключів багатих на мікроелементи. Термальні купальні Сечені (Szechenyi Furdo) — один із найвідоміших і найбільших лазневих комплексів не лише в Угорщині, а й у всій Європі.

Автор: Марина П.

5 хвилин читання

Це популярне місце серед туристів, так і місцевих жителів. Кожен приходить сюди, щоб отримати свою частину насолоди. Хтось приїжджають сюди за лікуванням, любителі релаксу - ніжнуться у ваннах та басейнах, іншим подобається тусовка з коктейлями та пивом. А є й ті, хто приїжджає просто помилуватися архітектурою прекрасного палацу та красою навколишнього парку.

Історія купальні Сечені

1868 року в Міському парку Будапешта почалося буріння термальної свердловини. Бурові роботи успішно завершилися через 10 років, температура знайденої води перевищувала +74 °С. Над свердловиною 1881 року була зведена перша в Пешті Артезіанська купальня.

Будівля не вміщала всіх бажаючих, тому в 1884 було прийнято рішення про спорудження цілого банного комплексу. Тоді ж професору Д. Циглеру доручили розробити проект, але лише 1903 року муніципальні збори Будапешта знайшло час затвердити його. Будівництво розпочали лише у травні 1909 року.

Урочисте відкриття Лікувальної купальні Сечені відбулося 16 червня 1913 року. Вона була названа на честь графа Іштвана Сечені - угорського політичного діяча та письменника. Купальня займала територію понад 6 га.

На момент відкриття жінки та чоловіки купалися окремо, для чого було створено два громадські лазневі відділення. Тому купальня Сечені має дзеркальне планування.

Відкриті басейни, півколом оточені будівлею, були добудовані вже 1926 року за проектом Імре Франчека.

До кінця 1930-х пробили ще одну свердловину на 1256 метрів. Вона стала гарячим термальним джерелом у Європі — температура води в ній +77 °С. Нова свердловина повністю вирішила всі питання щодо водопостачання та опалення величезного купального комплексу.

До другої половини 20 століття купальні потребували ремонту. Масштабна реконструкція розпочалася у 1997 році та тривала 10 років.

Будівля купальні

Будівля купальні Сечені самобутня та цікава за своїм оформленням. Воно має риси класицизму з елементами неоренесансу. Виглядає дуже ефектно. При будівництві купалень архітектори враховували його призначення, тому скрізь простежуються водні мотиви. В інтер'єрі присутні статуї водних богів і чудовиськ, різноманітні черепашки та молюски, риби, у багатьох декорах є русалки. Елементи з такою самою тематикою вінчають колони і плитку. Навколо відкритих басейнів та в самій будівлі простір прикрашають різноманітні статуї та фонтани. На особливу увагу заслуговує зал з куполом.

Вода в басейнах купальні

Температура води в купальнях Сечені — від 18 до 40 °С. Тут працює 18 басейнів, кілька парних та саун.

Вода купалень Сечені має не тільки релаксуючий ефект, а й лікувальний. Купання тут показано людям із хронічними захворюваннями опорно-рухового апарату. Термальна вода багата натрієм, кальцієм, магнієм, сіркою та фтором. Вода з питного джерела рекомендується тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом і нирками.

Але є й деякі протипоказання. Не рекомендується відвідувати купальні людям з онкологічними та інфекційними захворюваннями.

Процедури в купальнях Сечені

У купальнях пропонується широкий спектр послуг бальнеотерапії. Для цього тут обладнаний басейн, грязьові процедури, сольові та вуглекислі ванни. Крім цього, можна піти на гідро-або механотерапію.

Одним із хітів купалень стало пивне СПА, яке передбачає купання в діжках із пивним солодом. Як бонус — розливне пиво в необмеженій кількості. Час сеансу – 45 хвилин.

Розслабитися та відновити сили також допоможуть різні види масажу та фізіотерапії.

Поради та корисна інформація

  • Найкращий час для відвідування купальні Січені в будні — вранці або ближче до закриття. Квитки у будь-якому випадку краще купувати заздалегідь.
  • Тапочки і рушники можна взяти напрокат, але можна взяти і своє приладдя. А в холодну пору року краще прихопити ще й халат — так набагато приємніше пересуватися територією відкритих басейнів.
  • Якщо хочеться поплавати у центральному великому басейні, обов'язково потрібно взяти шапочку для плавання, без неї не пускають.
  • Є два види квитків. Одні надають доступ до приватної шафки, інші — до індивідуальної роздягальні.
  • Квитки включають доступ до всіх послуг і процедур купальні Сечені, крім бару.

 

 

Відповідні тури в Угорщину

Читайте статті про подорожі в Угорщину: цікаві місця, поради, та багато іншого.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Цікаві місця

Отримуйте ексклюзивні ціни